Pečieme :)

Gaštankovú tortičku 




Ahojte dievčence :)

      Dnes bol dlhý deň. Taký pracovný. Makačka v práci, ale žijem :) Už len dopísať sladký príspevok a hor sa do postele s knihou :) No ale o inom som chcela :) Chcem sa podeliť o receptík na skvelúúú GAŠTANOVÚ TORTU- bez múky a cukru (čo mi vyhovuje keďže sa pokúšam nepapať sladké). Piekla som ju asi tri dni dozadu a skoro som ju nestihla odfotiť, tak skoro sa zjedla (a tom som z nej mala jeden kúsoček:). Pomáhala mi s ňou maminka, ktorej patrí vďaka. Ešte pripomeniem, že recept je z TV- kde ju piekla K. Magálová v "Tajomstvo mojej kuchyne". 
Je veľmi jednoduchá, tak poďme na zoznam dobrôt, ktoré na ňu budete potrebovať:)

KORPUS:
8 vajec
2 gaštanové pyré (1ks má 250g)

PLNKA:
2 šľahačky v prášku
3 dcl mlieka
1 gaštanové pyré

+ potrebujeme ešte: 1 dcl rumu alebo Amaretta, kyslý (pikantný) džem, ozdôbky :)

A postup...

KORPUS
  • žĺtky a bielka si oddelíme do dvoch misiek
  • žĺtky si minútku predšľaháme a potom pridáme 2ks gaštanového pyré (nepridávame žiaden cukor, pyré je už ochutené :), šľaháme až kým nám vznikne tuhý a nadýchaný krém
  • zo zvyšných  8 bielkov a štipky soli si vyšľaháme tuhý sneh
  • takto nám teda vzniknú dve masy
  • jemunlinko pridávame do žltkovo-gaštanovej masy bielkový sneh (oficiálne sa píše, že ho tam máme prišľahať, no mne to prišlo   drastické, tak som to miešala vareškou:), takto nám vznikne ešte viac nadýchaný krém :)
  • pripravíme si formu, najlepšie aby mala priemer 26cm, vymastíme a vysypeme múkou 
  • cesto si vo forme pekne uhladíme a dáme do rúry, ktorú sme predtým predhriali na 180°Cpo vložení cesta do rúry znížime teplotu na 160°C a pečieme asi 40- 45 min. 
  • cesto nám bude pekne rásť, rúru počas pečenia neotvárajte
  • ešte dodám, že nie každá rúra pečie rovnako, tak zvážte pri akej teplote a ako dlho ju budete piecť, najlepšie je do korpusu ďobnúť špajdlou :)
  • upečený korpus necháme cca 30 min. vychladnúť
  • oddelíme boky a preložíme korpus na tanier alebo podstavec na ktorom budeme tortičku podávať
  • korpus prerežeme na dve časti, ja ako laik som rezala samozrejme nitkou, keďže nožom by to rovnomerne určite nebolo :)
  • táááak a teda, spodnú polovicu pokropíme rumom, rovnomerne aby všade rumík nasiakol
  • natrieme džemíkom, ja som použila domáci ríbezľový (milujem kyslé džemiky:)

PLNKA
  • mliečko a šľahačky v prášku si predšľaháme do polo tuha- cca pol minúty
  • postupne pridáme rozmrvené pyré
  • a šľaháme asi 2,5 minúty kým nám nevznikne tuhý krém 
  • polovicou krému natrieme korpus
  • priložíme druhú polovicu korpusu a potrieme druhou polovicou plnky
  • a už len posledné úpravy, zahladíme a ozdobíme :)
  • necháme v chlade asi 3 hodiny odpočívať 
  • vualáááá a máme MEGA skvelú tortičku :) DOBRÚ CHUŤ :)


Ešte kým bola celá:)

V reze :)


Odteraz už pečiem len túto gaštankovú alebo krtkovú :) Muffinky sú ale samozrejmosť 
Verím, že ju vyskúšate upiecť aj vy :) a že sa podarí, bola taká chutná, že som ju skoro nestihla odfotiť. Kým som bola v práci maminka sa podelila s rodinou a susedmi :) Treba udržiavať vzťahy :D
Tak teda sladučké sníčky :)







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára